Amstel 198: uit de Luske-brochure
Links Hoog Rechts

Amstel 198

Luske heeft in 1989 en 1993 enkele tientallen panden van de diamantair Stoeltie gekocht. Op deze wijze kwam hij in korte tijd in het bezit van twintig panden verdeeld over twee blokken aan de Amstel. Daarnaast bezat hij al enkele panden en hij kocht nog wat van 'losse' eigenaren. In die tijd wist hij dus ook zijn handen te leggen op Amstel 198. Dit pandje is heel erg ondiep, waarschijnlijk het ondiepste pand in Amsterdam. Je kan terwijl je de voorkant aanraakt de achtergevel met je andere hand halen.

Het pandje zelf is niet zo interessant. Voor Luske was het van belang dat hij alles in eén blok (of zo veel mogelijk) heeft. En aan zijn bezit moet niemand komen! Deze waarschuwing werd door een groepje krakers in de wind geslagen. Zij kraakten het pand nadat het al weer enkele jaren zogenaamd "te huur" stond.

Het pand bleek slecht te barrikaderen te zijn. 's Avonds bleek ook nog eens dat er wel erg weinig geregeld was rond de bezetting. Er kwamen wat mensen die ingehuurd waren door Luske om te intimideren. De krakers verdwenen zo snel mogelijk. Voorheen deed Luske het intimideerwerk regelmatig zelf. Zo stapte hij in 1993 een Utrechts kraakbolwerk (Ganzenmarkt) binnen onder het motto: "Dit is van mij, jullie moeten eruit". Nadat de krakers van de verbazing bij waren gekomen bonjourden ze hem eruit. Dat pand is nog steeds van Dhr. Vloet, een gehaaide, in Belgie woonachtige, speculant en notaris.

Luske heeft enkele dagen nadat Amstel 198 ontruimd was wat stickers op het pand geplakt met de tekst "Verhuurd". Deze stickers hingen er vanaf december 1994. Van de huurder is nog nooit iets vernomen. Het pand stond er vervallen en dichtgetimmerd bij.

Ergens in 1997 is het pand nogmaals gekraakt. Het was toen ondertussen van Wbv Oosten (zie hierover ook het verhaal van Amstel 182). Deze deed erg moeilijk in den beginne, alsof ze plannen met het pandje hadden!

Op dit moment, half 1999, wil het Oosten het huis verbouwen tot brievenbus voor de naastgelegen woningen. De kraaksters in het pand geven echter de strijd niet op en hebben, samen met Bergstraat 18, zich verenigd in 'het kleine pandjesfront'. Dit heeft een brochure uitgegeven over de achtergronden van beide pandjes. Die brochure is te verkrijgen bij het Fort van Sjakoo in de Amsterdamse Jodenbreestraat.

Links Hoog Rechts