Nieuws van de Dag 2 september 1983
Links Hoog Rechts

Barricaden aan de Amstel door ME opgeruimd

Barricades

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM,
vrijdag

De Amsterdamse politie heeft gisteravond bij het slechten van de barricaden, die woensdagavond bij de kraakactie van een pand aan de Amstel waren opgeworpen, de Mobiele eenheid moeten inzetten.

In eerste instantie wilde men met de "platte pet-methode" de krakers en hun sympathisanten tegemoet treden. De politie had via pamfletten laten weten dat het slechts om de barricades ging en niet om de ontruiming van het pand.

Toen de politiemannen vlak bij het pand waren, werden zij met straatstenen, rookbommen en vuurwerk bekogeld. Hierbij liepen geparkeerde auto's schade op. In allerijl trokken de agenten zich terug en moest de Mobiele Eenheid er aan te pas komen. Deze sloot van verschillende kanten de wegen af, waarna de relschoppers er vandoor gingen. Er hoefden slechts enkele korte charges te worden uitgevoerd.

Ton van Rooijen in aktie
Krakers, die om herkenning te voorkomen doeken
voor het gezicht hebben gebonden, kijken vanuit
het raam van het door hen gekraakte pand op de
hoek Amstel-Paardenstraat naar het opruimen.

Met twee bulldozers werden de barricades in de Paardenstraat opgeruimd. Ook een op de Amstel opgeworpen barricade werd verwijderd. Tijdens deze werkzaamheden werd een waterleidingbuis vernield, waardoor een flink waterfestijn ontstond.

De krakers hadden tijdens hun onderhandelingen met de gemeente en de politie laten weten dat de barricaden niet weg mochten omdat ze tenslotte bij het kraakpand hoorden. Burgemeester Van Thijn heeft de politie toen opdracht gegeven de opbrekingen te verwijderen. Bij de actie raakten twee politieagenten gewond.

bulldozer
Een bulldozer bezig met het
opruimen van de rommel.
fontijn
Een fontijn water spuit uit de
vernielde waterleidingsbuis
Links Hoog Rechts