Parool 2 september 1983
Links Hoog Rechts

KRAKERSREL NA RADIOBERICHT

Politie bekogeld bij opruimen van barricades

Shovel
Een bulldozer van stadsreiniging ruimt
de barricades op in de Paardenstraat.
Foto Peter Elenbaas

(Van een onzer verslaggevers)

AMSTERDAM - In de omgeving van het kraakpand op de hoek Paardenstraat-Amstel in Amsterdam is het gisteravond tot schermutselingen tussen politie en krakers gekomen, toen ongeveer twintig agenten met de platte pet de woensdagavond door de krakers opgeworpen barricaden met behulp van de stadsreiniging wilden gaan opruimen. De agenten werden bekogeld met stenen en rookbommen; de mobiele eenheid voerde enkele charges uit.

De politie had niet de opdracht het kraakpand (een voormalig pension dat door de gemeente is gesloten omdat het niet voldeed aan de eisen van de brandweer) te ontruimen, maar alleen de barricades in de Paardenstraat en de Amstel te slechten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zijn de ongeregeldheden ontstaan doordat STAD Radio Amsterdam gisteren heeft bericht dat de barricades volgens burgemeester Van Thijn uiterlijk vanmorgen vroeg zouden worden geslecht.

"Maar dat heeft Van Thijn helemaal niet gezegd. Hij heeft gezegd dat er voorlopig niet zou worden ontruimd, maar dat die barricades onmiddellijk moesten worden verwijderd. De krakers hebben dat ongetwijfeld gehoord op radio STAD en begonnen dan ook meteen met stenen te gooien toen de politie ter plaatse kwam, want die waren veel te vroeg volgens hen," aldus de woordvoerder.

Programmaleider Jan Carmiggelt van de lokale omroep ontkent dat er een fout is gemaakt. "Wij hadden dat om een uur of zes gehoord van Jan Donk, de advocaat van de krakers. We konden het toen niet meer natrekken bij het stadhuis en hebben er daarom bij gezegd dat Van Thijn dat volgens Donk had gezegd. Dat gebeurt wel vaker: als je iets niet meer kan natrekken dan schrijf je dat toe aan je bron".

Bij de ongeregeldheden gisteravond is een politieman gewond geraakt door een steen, een ander werd bij het terugtrekken gebeten door een politiehond; niemand is aangehouden. Het pand is op 23 augustus voor de eerste maal gekraakt maar twee dagen later al weer ontruimd in verband met de brandveiligheid.

Kort daarop is het opnieuw gekraakt. Volgens de woordvoerder van de gemeente is er geen sprake van lokaal- of huisvredebreuk.

Links Hoog Rechts