NRC HANDELSBLAD dinsdag 4 oktober 1983
Links Hoog Rechts

Amsterdamse politie zet krakers uit Pand

Door een onzer redacteuren

AMSTERDAM, 4 okt. -- De Amsterdamse politie heeft gistermiddag een kraakpand aan de Paardenstraat ontruimd waarvoor 's morgens barricaden waren opgeworpen. Volgens de politie lag het niet in haar voornemen om het pand te ontruimen, maar kreeg ze door de ongeregeldheden die gistermorgen voor het pand uitbraken opdracht over te gaan tot ontruiming.

Tegen de middag drongen manschappen van de braak- en traangasgroep het kraakpand binnen.

De krakers verzetten zich niet.
De politie hield op straat een man aan wegens openlijke geweldpleging. Hij zou een rookbom naar de politie hebben gegooid.

Het pand moest worden ontruimd wegens brandgevaar. De krakers van het voormalige pension hadden vorige week nog een poging gedaan om burgemeester Van Thijn via de rechter te dwingen hen er te laten wonen. President W.J. Borgerhoff Mulder van de Amsterdamse rechtbank bepaalde in zijn vonnis echter dat het pand wegens brandgevaarlijkheid wel degelijk mocht worden ontruimd.

De ontruiming van gisteren is de vierde binnen een week. Vorige week werden ook drie kraakpanden ontruimd, een op last van de rechter en twee op last van de officier van justitie. Bij een ontruiming aan de Stadhouderskade vorige week maandag kwam het tot ernstige ongeregeldheden. Daarbij werd een verslaggever van Stad Radio Amsterdam, die weigerde zich uit de nabije omgeving van het pand te verwijderen door de politie gearresteerd en vervolgens een nacht op het bureau vastgehouden.

De Coornhert Liga, een vereniging voor strafrechthervorming, heeft gisteren van haar verontrusting blijk gegeven over het volgens haar toenemend aantal vormen van belemmering van journalisten bij hun werk.

Links Hoog Rechts