Waarheid maandag 3 oktober 1983
Links Hoog Rechts

Krakers werpen barricaden op

Brandweer
Brandweerlieden blussen de in brand
gestoken barricaden voor Het Paard.

Van een verslaggever

Amsterdamse krakers hebben maandagmorgen in alle vroegte barricaden opgeworpen voor het pand Het Gouden Paard aan de Amstel in het centrum van de stad. De krakers staken de autobanden op de barricade in brand. Ze vrezen ontruiming van het pand.

De politie zette later de omgeving van het pand af, ter hoogte van het Rembrandtplein. Er was veel mobiele eenheid, maar een ontruimingsactie was bij het sluiten van deze editie nog niet begonnen.
In de loop van de morgen hielden solidaire krakers uit andere delen van de stad een "zwaaiactie" naar de bewoners van het pand.

Het pand is tot twee keer toe eerder ontruimd en opnieuw herkraakt. Reden van de ontruiming was de brangevaarlijkheid. Het huis aan de Amstel is, toen het nog een pension was, gesloten omdat het niet voldeed aan de brandveiligheidseisen van de brandweer. Volgens de krakers is het argument dat het pand brandgevaarlijk is niet van toepassing. Het maakt nogal verschil, zeggen ze, of er veertig mensen in wonen, zoals toen het nog een pension was, of elf, zoals nu.

Links Hoog Rechts