Parool 4 oktober 1983
Links Hoog Rechts

ONTRUIMING KRAAKPAND VIA HET DAK

Geen geweld bij actie op Amstel

Shovel
Hartelijk welkom is de ME bij een buurvrouw van de krakers.
(Van een onzer verslaggevers)

AMSTERDAM - De politie heeft gistermiddag zonder geweld het kraakpand op de hoek Amstel-Paardenstraat in Amsterdam ontruimd. Van de elf krakers die in het pand bleken te wonen is alleen de 22-jarige A. van R. uit de hoofdstad aangehouden wegens openlijke geweldpleging; hij zou de mobiele eenheid met rookbommen hebben bekogeld.

De politie drong het voormalige pension rond twee uur via het dak met behulp van een hoogwerker binnen. Manschappen van een zogenaamde Bratra-eenheid (brand- en traangasafdeling) doorzochten het pand vervolgens van boven naar beneden. De elf krakers kwamen enige tijd later via een ladder naar de tweede verdieping naar buiten. Bulldozers van gemeentereiniging hadden intussen de barricaden op de Amstel opgeruimd.

Politie en gemeente hadden tot de ontruiming besloten nadat de krakers gistermorgen vroeg op de Amstel barricaden hadden opgeworpen en vernielingen hadden aangericht in de omgeving van het pand. Alle ruiten van het 'bruiningcentrum' aan het andere einde van de Paardenstraat zijn daarbij vernield: het centrum is eigendom van de voormalige eigenaar van het vorig jaar ontruimde kraakpand de Lucky Luyk.

De ontruiming nam enkele uren in beslag. "Het is een groot pand, we konden de krakers aanvankelijk niet eens vinden", aldus een woordvoerder. Op het dak van het pand op de andere hoek Paardenstraat-Amstel stond een politieman met een traangasgeweer in de aanslag.

Het vorig jaar op advies van de brandweer gesloten pension zou gisteravond worden geveild in Amsterdam: een bank had om executieverkoop gevraagd omdat de eigenaar niet meer aan zijn financiele verplichtingen kon voldoen. "Op het laatste moment kreeg ik een telefoontje dat het niet doorging", aldus notaris J. Posch. "De reden is me niet bekend. Misschien is er een regeling getroffen met de eigenaar, misschien was de bank bang dat het na de gebeurtenissen van gisteren te weinig zou opbrengen".

Links Hoog Rechts