Telegraaf dinsdag 4 oktober 1983
Links Hoog Rechts

GEVLUCHT VOOR KRAKERSRELLEN

Onder dekking van schilden van ME-ers wordt de bejaarde Amsterdamse mevrouw Oostenburg (80) voorzichtig de trap van een kraakpand in de hoofdstad afgeholpen.

Mevrouw Oostenburg woont met haar man (81) in een deel van het omstreden pand, "Paard van Amstel". In tegenstelling tot het kraakgedeelte werd hun woning niet als brandgevaarlijk afgekeurd.

Desondanks moesten de heer en mevrouw Oostenburg toch het kraakpand verlaten omdat de politie bang was dat de twee onder de voet zouden worden gelopen bij mogelijke rellen.

Die rellen kwamen er. Gisterochtend vroeg wierpen krakers barricaden rond het pand op omdat men een ontruiming verwachtte. Amsterdams burgemeester Van Thijn had in eerste instantie daarvoor geen opdracht gegeven. Dat gebeurde pas in de loop van de dag, toen besloten werd de barricaden op te ruimen.

Zie verder pagina 7.


Barricades in hoofdstad gingen Van Thijn te ver

MISREKENING KRAKERS: RELLEN EN ONTRUIMING

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM, dinsdag

De verwachting van krakers, dat gistermorgen vroeg het brandgevaarlijke en zwaar gebarricadeerde pand "Paard van Amstel", op de hoek van de Amstel en Paardenstraat in Amsterdam zou worden ontruimd, heeft gisteren tot ongeregeldheden in de hoofdstad geleid.

De Amsterdamse politie was echter absoluut niet van plan om tot een ontruiming over te gaan, maar kreeg deze opdracht wel in de loop van de dag van burgemeester Van Thijn, toen bleek dat de openbare orde ernstig werd verstoord door de krakers.

De krakers hadden namelijk tussen vijf en zes uur gisterochtend op de Amstel barricaden, die uit bakstenen en autobanden bestonden, opgeworpen. De banden werden in brand gestoken. Zowel brandweerlieden als politieagenten werden bekogeld, waardoor er geen blussingswerkzaamheden konden worden verricht.

Omdat de sfeer steeds grimmiger werd --in de omgeving werden onder meer bij bedrijven en een bankgebouw ruiten ingegooid en kon het verkeer geen doorgang meer vinden-- werd na overleg tussen politie en burgemeester Van Thijn besloten alsnog tot ontruiming van het pand over te gaan.

Shovel
Door het werpen van rookbommen trachtten de krakers de ME op een afstand te houden.

Pension

Het "Paard van Amstel", dat een pension was, werd in 1976 door de brandweer als brandgevaarlijk aangemerkt. Pas in september 1982 werd het ontruimd, terwijl in augustus dit jaar een groep krakers het pand in bezit nam. Twee dagen later werden zij eruit gezet, maar nog geen week later werd het pand herkraakt.

Een van de krakers spande een kort geding aan om een nieuwe ontruiming te voorkomen. De president van de Amsterdamse rechtbank, mr. W. Borgerhoff Mulder, bepaalde dat het "Paard van Amstel" brandgevaarlijk was en mocht worden ontruimd.

Keihard

De krakers stelden zich evenwel keihard op. Zo werd zondag de brandweer de toegang tot het pand geweigerd. Het bejaarde echtpaar Oostenburg (80 en 81 jaar), dat in een ander gedeelte in het pand woont en dat niet is afgekeurd door de brandweer ondervond wateroverlast veroorzaakt door de krakers. Na "onderhandelingen" kreeg tenslotte een brandweerman toestemming het gebarricadeerde pand binnen te gaan. Hij wist de wateroverlast te verhelpen.

Voordat de politie gistermiddag tot de ontruiming overging, werd het echtpaar uit veiligheidsoverwegingen uit hun huis gehaald. Onder de schilden van de ME vonden de twee een veilig heenkomen.

Rond kwart over een gistermiddag ging de ME het pand binnen en werden politiemensen met een hoogwerker op het dak gezet. In het pand waren elf personen aanwezig. Een van hen werd voor het gooien van een brandbom gearresteerd.

De anderen werden buiten de politieafzetting gebracht.

Shovel
Een hoogwerker kwam er aan te pas om agenten op het krakerspand af te zetten.
Links Hoog Rechts