Trouw dinsdag 4 oktober 1983
Links Hoog Rechts

De laatsten verlaten pand

Shovel
De laatste twee oorspronkelijke bewoners van
een pand in Amsterdam, dat grotendeels door krakers
in bezit was genomen, werden gisteren door de politie
in veiligheid gebracht toen tot ontruiming van het pand
werd overgegaan. Meer nieuws op pagina 3.

Na opwerpen barricades door krakers


VROEGE ONTRUIMING AMSTERDAMS PAND

Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM - Eerder dan de bedoeling was, heeft burgemeester Van Thijn van Amsterdam gisteren besloten tot ontruiming over te gaan van kraakpand "Het paard van Amstel", op de hoek van de Paardenstraat en de Amstel, nabij het Rembrandtsplein.

De ontruiming verliep rustig. Een van de elf in het pand aanwezige krakers werd gearresteerd.

Van Thijn nam deze beslissing 'in het belang van de openbare orde', nadat een groep van meer dan honderd krakers gistermorgen vroeg voor het kraakpand barricades hadden opgeworpen en in brand hadden gestoken. Ze gooiden ook ruiten in van enkele gebouwen in de buurt.

Nadat de politie de omgeving had afgezet werd het weer rustig rondom het kraakpand. Het verkeer werd omgeleid en ook enkele tramlijnen kregen een andere route. Dit leidde gistermorgen tot een verkeerschaos in de Amsterdamse binnenstad.

Omstreeks half twee begon de politie, geassisteerd door de ME, met de ontruiming. Met behulp van een hoogwerker gingen leden van de brand- en traangasafdeling (Bratra), rechercheurs en agenten het pand binnen, nadat ze een raam aan de zijkant hadden ingeslagen.

Bijna een uur later werden de elf krakers via een trap naar buiten geleid. Een van hen werd gearresteerd, op verdenking van het gooien van een rookbom naar de ME. De ontruiming zelf verliep rustig. Aan de overkant van de Amstel stond veel publiek, dat van tijd tot tijd leuzen als 'Amsterdam politiestad' scandeerde.

Het "Paard van Amstel" werd ontruimd op grond van een vonnis van de president van de Amsterdamse rechtbank, vorige week donderdag. Hij oordeelde in een kort geding, dat de krakers tegen burgemeester Van Thijn hadden aangespannen, dat het pand, een voormalig pension, brandgevaarlijk was.

NEPBOM

Korte tijd na de omtruiming deponeerde een ongeveer 25-jarige man bij het hoofdbureau van politie in Amsterdam een plastic tas die een nepbom bleek te bevatten. De Explosieven Opruimingsdienst bracht de bom tot ontploffing. De politie heeft geen aanwijzingen dat de plaatsing van de nepbom verband houdt met de ontruiming.

Links Hoog Rechts