Trouw donderdag 13 november 1986
Links Hoog Rechts

Twaalf studenten staan op straat na list van huisbaas

Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM - Twaalf Amsterdamse studenten staan sinds zondagavond op straat. In opdracht van de huisbaas werden dit weekeinde de sloten van het huis waarin zij woonden vervangen. Op dat moment was geen van de bewoners aanwezig.

De officier van justitie, mr. De Wit, verwees de zaak gisteren naar de civiele rechter. Aan het eind van deze maand volgt het kort geding dat de studenten tegen de huisbaas aanspannen.

De eigenaar van het monumentale pand aan de Amstel 134, wil gaan verbouwen, maar Monumentenzorg keurde de plannen in april af. Volgens een woordvoerder van de eigenaar is er inmidders wel overeenstemming over de verbouwingsplannen. Voor de voorbereiding daarvan moet het pand leeg zijn, aldus de woordvoerder.

De studenten, waarvan sommigen al drie jaar in het pand wonen, hadden een mondelinge huurovereenkomst met de beheerder. Half oktober werd hen mondeling de huur opgezegd, op 1 november volgde afsluiting van gas en telefoon en het afgelopen weekeinde werd ook het licht afgesloten.

Ongedierte

Volgens de studenten is de vergunning voor de verbouwing nog steeds niet rond. Deze zomer hadden zij last van ongedierte in de woning, in afwachting van maatregelen door de eigenaar betaalden zij minder huur. Volgens de studenten is deze actie voor de eigenaar aanteiding geweest om het huurcontract op te zeggen.

Beschuldiging

De woordvoerder van de eigenaar beschuldigt de studenten van diefstal uit het pand. Bovendien zegt hij dat het Energiebedrijf een navordering van 13.000 gulden oplegde omdat de studenten een te royaal gebruik maakten van de gas en licht.

De studenten ontkennen beide aantijgingen. Verschillende keren zouden zij gevraagd hebben om inzage in de rekening, maar de beheerder van het pand stond dat niet toe.

Hun huisraad, kleren en andere bezittingen, waaronder studieboeken en paspoorten zijn achtergebleven in het pand.

Links Hoog Rechts