Parool 24-7-99
Links Hoog Rechts

Celstraf krakers Paard

(van een verslaggever) Amsterdam - De vier krakers die 13 juli werden gearresteerd bij de ontruiming van het pand Paard van Aemstel, zijn gistermiddag door de politierechter veroordeeld tot vier weken cel. Officier van Justitie J. Tonino legde het viertal - drie mannen en een vrouw - openbare geweldpleging tegen personen en goederen en het negeren van een ambtelijk bevel ten laste, en eiste zes weken onvoorwaardelijk.

De rechter achtte bewezen dat de verdachten, die nog steeds weigeren hun identiteit kenbaar te maken, tijdens de ontruiming met stenen, flessen en verfbommen naar de waterwerper van de politie hadden gegooid. Daarbij namen ze, naar het oordeel van de rechter, bewust het risico dat de politiemensen achter het voertuig geraakt zouden worden. De schade aan de waterwerper bedroeg vijftienduizend gulden. Alleen de aantijging dat de krakers gericht met stenen naar een groep toeristen hadden gegooid, was volgens de rechter onvoldoende aangetoond.

De officier van Justitie toonde begrip voor de motieven van de krakers, die met hun actie wilden protesteren tegen de langdurige leegstand en de verkrotting van het monumentale pand. Toch vond hij het geweld bij de ontruiming niet in verhouding staan tot het doel van de actie. "Dit is een nare tendens, net nu het weer een beetje rustiger werd de laatste jaren. Kraken is een min of meer ingeburgerd fenomeen, zeker in Amsterdam, maar dit soort geweld wordt niet getolereerd."

Advocaat M. Kamper van de vier krakers reageerde teleurgesteld op de uitspraak van de rechter. Volgens haar kon openlijke geweldpleging niet worden bewezen, omdat niet van de individuele verdachten kon worden vastgesteld dat zij hadden gegooid. De krakers waren tijdens de ontruiming gekleed in dezelfde groene overalls en droegen bivakmutsen.

Zij vond ook dat de rechter de achtergrond van de ontruiming onvoldoende had laten meewegen in haar oordeel. Loco-burgemeester Van der Aa had de krakers een dag eerder nog toegezegd dat het pand niet ontruimd zou worden. "De krakers waren niet uit op zo maar een rel met de politie." Het viertal gaat mogelijk in hoger beroep.

Links Hoog Rechts