Links Hoog Rechts

Teleurstelling over veroordeling 4 van Amstel.

Amsterdam, 23 juli 1999

***Persbericht***

Teleurstelling over veroordeling 4 van Amstel.

De kraakgroep Paard van Aemstel heeft met teleurstelling kennis genomen van het vonnis van de Politierechter in de rechtszaak tegen de 4 van Amstel. Uitgerekend op de dag dat de gemeente bekend heeft gemaakt dat zij het Paard willen aankopen, zijn de arrestanten van de vorige ontruiming veroordeeld tot vier weken cel. Uit deze beslissing van Burgemeester en wethouders blijkt dat de arrestanten het politieke gelijk aan hun kant hebben. De huidige bezetters vinden het dan ook erg jammer dat de politierechter niet in staat was het politieke gehalte van deze zaak in ogenschouw te nemen.

Onteigening naast poging tot aankoop verstandig idee

Hoewel er op dit moment hoopvolle geluiden uit de Stopera komen, betwijfelt de kraakgroep of het allemaal wel zo makkelijk gaat als de gemeente het doet voorkomen. Zij raden de gemeente dan ook ten zeerste aan om alsnog met een onteigeningsprocedure te beginnen. Dit geeft hen in ieder geval een stok achter de deur mochten de onderling twistende eigenaren weigerachtig blijven om het pand te verkopen. De eigenaren hebben immers al jarenlang een mogelijke oplossing van het probleem getraineerd. Het is dan ook te betwijfelen of ze nu wel willen meewerken aan de beëindiging van deze schrijnende situatie.

Gepaste invulling Paard van Aemstel

De bezetters zijn wel tevreden over het principebesluit om het Paard aan te kopen. Zij willen echter wel graag bij de verdere besluitvorming betrokken blijven, om zo de gemeente op een ander vlak wederom op haar verantwoordelijkheid te wijzen. De kraakgroep stelt dat het met een goed doortimmerd plan mogelijk moet zijn om zowel sociale woningbouw als vrije sector koopwoningen in het perceel te plaatsen. Op die manier zou de gemeente zich houden aan haar eigen beleid ten aanzien van buurtdifferentiatie en derhalve eerlijke verdeling van dure en goedkope woonruimte in elk deel van de stad bewerkstelligen.

Naast een eerlijke verdeling van de beschikbare woonruimte hopen de actievoerders ook dat er een culturele invulling van een deel van het pand mogelijk is. Betaalbare ruimtes voor kleinschalige cultuurpioniers, zoals o.a. verloren zijn gegaan bij de Graansilo en binnenkort verloren zullen gaan in het gekraakte deel van het OLVG, zijn bijna niet meer te vinden. Dit is echter wel een belangrijk onderdeel van de culturele waarde van Amsterdam. De bezetters zijn bereid de gemeente op weg te helpen door in overleg een passende culturele invulling mogelijk te maken zonder dat het pand zijn karakter verliest.

Kraakgroep Paard van Aemstel

*** Einde persbericht***

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de kraakgroep.

Tel: 06-22324738

e-mail: pvamstel@dds.nl

Homepage: http://squat.net/paard